Kategorilerim

BAL

Balin Faydalari

Tarifler

Sağlık

Diğer İçeriklerim (534)
Bal ile ilgili referans siteler
karakovan balı kestane balı
Facebook'ta da varız!
Twitter da @kackarbali
Reklam
iyi bal
iyi bal

Sahte bal nasıl anlaşılır?

2015-05-19 12:59:00

En sağlıklı gıdalardan biri olarak değerlendirilen bal da sahte çıktı.

Bakan Canikli’nin televizyonlarda reklamları yapılan balların sahte çıktığını açıklaması, ‘Sahte bal nasıl anlaşılır?’ sorusunu da beraberinde getirdi. İşte size gerçek balın nasıl anlaşılacağının cevabı…
 
En sağlıklı gıdalardan biri olarak değerlendirilen bal da sahte çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin reklamları yapılan balların analizlerinin sonuçlarının sahte çıktığını açıklaması üzerine tüm gözler bal üreticilerine çevrildi. Sahte bal satıcılarıyla mücadeleye devam eden Bakanlık, televizyonlarda yayınlanan bal reklamlarını durdurulacağını açıkladı. Ancak, piyasada bu kadar çok bal markası ve reklamı varken, vatandaşlar da sahte balı gerçeğinden nasıl ayıracağı sorusunun cevabını arıyor.

Tadarak farkı anlayamazsınız
Sahte ve gerçek balı birbirinden ayırmak aslında çok da kolay değil. İkisi arasındaki farkı tadarak ve koklayarak da ayırt edemezsiniz. Halk arasında ise balın sahte olduğunu akışkanlığıyla anlaşılabileceği yönündeki bilgiler de doğru değil. Sahte balın ana maddesi, glikoz şurubu olan bir tür şekerden oluşuyor. Glikoz şurubuna, su ve bal aroması eklediğiniz zaman ise ortaya sahte bal çıkıyor. Gerçek ve sahte bal arasındaki fark ise bir tek laboratuvar ortamında yapılan analizler sonrasında belirlenebiliyor.

Gıda denetim hattına haber verin
Yetkililer, balın güvenilir olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların yapması gereken şeyin, ALO 174 Gıda Denetim Hattı’nı arayarak, şüphelendikleri bal markasıyla ilgili bilgi vermek olduğunu belirtiyor. Bu hat yardımıyla vatandaşlar, satın aldığı ürünün güvenilirliğini ücretsiz olarak analiz ettirebiliyor. Yapılan analiz sonuçları da şikayet eden vatandaşa bildiriliyor.

Sahte bal zararlı mı değil mi?
Vatandaşların diğer bir merak ettiği konu ise sahte balın zararlı olup olmadığı. Sahte ballar eğer içine ekstra yabancı madde katılmamış ise bir zararı olmadığı belirtiyor. Ancak gerçek baldan alınan vitaminleri sahte balda bulmak da mümkün değil.

Gerçek balın fiyatı 300 lira
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin yaptığı açıklamada, sahte balların tatlandırıcı, nişasta bazlı şeker ve glikozdan elde edildiğini açıklayarak “Televizyon yoluyla yapılan bal satışlarını analiz ettik, tamamı sahte çıktı. Bu balların içinde kullanılan malzemenin kilosu bir lira. Dünyada örneği var mı bilmiyorum. Balları, 10 liraya satıyorlar. Ama gerçek balın fiyatı en az 250-300 liraya ulaşıyor” diyerek vatandaşları uyardı.
 
(TRTTURK COM)

24
0
0
Yorum Yaz
Follow my blog with Bloglovin